Ha lenne egy...

"Megismeritek az igazságot, és az igazság szabaddá tesz titeket.” 

János 8:32

Létezik egy egyszerű, mégis hihetetlenül veszélyes forgatókönyv, amivel sokan eljátszadozunk. Ezek lehetnek viszont azok a dolgok, amelyek megakadályoznak minket abban, hogy elégedettek legyünk az Istennel való kapcsolatunkban. Ez egy hazugsággal összeszőtt forgatókönyv, ami valahogy így szól: Igazán boldog és elégedett lehetnék, ha lenne…

… egy vékonyabb testalkatom.

… egy férjem.

… egy sokkal gyengédebb és romantikusabb férjem.

… több pénzem.

… jobb személyiségem.

… egy kisbabám.

Nem tudom, hogy neked melyek a ,,Ha lenne…” kívánságaid, de azt tudom: egyik sem fog megelégedést hozni. Talán pillanatnyi boldogságot okoznak… de nem igazi beteljesedést. Ha mindenünk meg is van a listánkról, az Istennel való növekvő kapcsolat nélkül ugyanúgy tátongana egy űr a lelkünkben. 

Ezért ahelyett, hogy megpróbáljuk ezt az űrt betölteni emberekkel, vagyonnal vagy pozíciókkal, és a ,,Ha lenne” mondatokat szajkózzuk, döntenünk kell, hogy ezeket a kijelentéseket felcseréljük Isten igazságával. A János 8:32 megerősíti, hogy mennyire erőteljes az igazság: ,,Megismeritek az igazságot, és az igazság szabaddá tesz titeket.”

Íme néhány példa, ami segített nekem legyőzni a kísértést, hogy ne engedjem, hogy az emberek, a vagyon vagy a pozíció átvegyék Isten helyét az életemben.

Emberek

Többé már nem azt mondogatom: ,,Ha lett volna egy apukám, aki szeretett volna…”, hanem azt, hogy: ,,A Zsoltárok 68:5 azt ígéri, hogy Isten az árvák atyja.”

Talán a benned lévő űrt nem egy apa hiánya okozta, hanem egy barát, aki megbántott. Vagy egy férj, aki elhagyott. Vagy a gyermek, akit annyira szeretnél, de még mindig nem kaptad meg. Bármi is jelenti számodra az űrt, Isten a tökéletes megfelelője az ürességednek.

Mondd el a Lukács 1:78-79 alapján ezt az imádságot: ,,Az én Istenem nagy irgalma szerint, ami által meglátogat engem a felkelő nap a magasságból- hogy megjelenjen nekem a sötétségben és a halál árnyékában- békére lelek.”

Javak

Többé nem mondom: ,,Ha több vagyonom lenne…”, hanem felidézem a Máté 6:19-21-et: ,, Ne gyűjtsetek magatoknak kincseket a földön, ahol a rozsda és a moly megemészti, a tolvajok kiássák és ellopják, hanem gyűjtsetek magatoknak kincseket a mennyben, ahol sem a rozsda, sem a moly meg nem emészti, és a tolvajok sem ássák ki, és nem lopják el. Mert ahol a te kincsed van, ott van a szíved is.”

Bármilyen javakra is vágyom, akármennyire jónak is tűnnek, csak ez bizonyos ideig lennének hasznosak. Az örökkévalóság fényében minden vagyon értéktelen, és végül itt kell hagynunk őket. Ha kizárólag csak arra figyelek, hogy minél több dolgot megszerezzek, akkor sokkal sebezhetőbb leszek a veszteség lehetőségével szemben.

Javaink azért vannak, hogy értékeljük és felhasználjuk őket arra, hogy másoknak áldásul szolgáljunk velük. Nem azért vannak, hogy meghatározzák identitásunkat. Nem rossz dolog kiélvezni a javaink nyújtotta örömet addig, amíg nem függünk szívünk teljességével tőlük.

Pozíció

Többé már nem mondom: ,,Ha jobb pozícióban lennék…”, ehelyett a 119. Zsoltárok 105. versének szavait idézem: ,,Igéd mécses a lábam előtt, és ösvényem világossága.” Nincs szükségem egy jobb pozícióra ahhoz, hogy eljussak oda, ahol lennem kell. Nem kell kitalálnom az utamat ahhoz, hogy boldoguljak. Isten szavára van szükségem, hogy vezessen. Ahogy követem és tisztelem Őt lépésről lépésre, biztos lehetek benne, hogy ott vagyok, és azt teszem, amit Ő akar. 

Bármilyen ,,Ha lenne” kívánsággal is küszködsz, felcserélheted az Ige biztos igazságaival, amelyek nem hagynak majd üresen.



Amikor Isten szava megérint miket, új utat ad az életünknek. Átrendezi a gondolatainkat, a motivációinkat, szükségeinket és vágyainkat. Lelkünk úgy volt megalkotva, hogy teljesen betöltekezzen Istennel és az ő igazságával, ezért az átszivárog minden részünken, és teljesen betölt. 





Drága Uram, bevallom, hogy csak Te tudod betölteni a szívem üres részeit. Segíts megállítanom a ,,Ha lenne” kört, és tégy szabaddá a te igazságoddal. Jézus nevében, ámen.
Lysa TerKeurst: If only I Had…,Encouragement for today, 2016.11.22.,www.proverbs31.org, kép:pinterest, ford.:Szabó Edit

Megjegyzések

  1. Isten minden szükségünket betölti ma is :-) "Nagy örömöm telik az Úrban, víg örömre indít Istenem, mert az üdvösség ruhájába öltöztetett és az igazság palástját terítette rám..." (Ézs 61.10) Áldott, szép napot kívánok Mindenkinek!

    VálaszTörlés
  2. Az Úr az én pásztorom..nem szükölködöm,semmiben mert betölt szent lelke erje által....Amen

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések