A könnyű nem azonos a jóval

„Megmondták neked, ó ember, mi a jó, és mit kíván tőled az Úr: Semmi mást, mint hogy váltsd tettekre az igazságot, szeresd hűségesen, és járj alázatosan a te Isteneddel.” Mik 6,8


Bölcsen befektetni a kapcsolataimba: jó. Hagyni, hogy maguktól alakuljanak: könnyű.
Betartani a sebességet: jó. Túllépni kicsit a sebességhatárt: könnyű.
Egészségesen étkezni: jó. Bekapni valami nasit: könnyű.
Olvasni a Bibliát: jó. Előtte megnézni az sms-eimet és az emaileket: könnyű.
Mások érdekeit figyelembe venni: jó. A magam érdekét nézni: könnyű.
Pár éve egy barátnőm úgy döntött, otthagyja a férjét egy másik férfi kedvéért. Minden könnyebbnek tűnt a másik oldalán. Kellemes érzések. Kevés vita. Nem halmozódtak fel éveken át megoldatlan problémák, amiket kezelni kéne.
A jó helyett azt választotta tehát, ami könnyű volt. Elvált. Újraházasodott. Belefogott abba, ami annyira könnyűnek látszott.
Ha visszagondolok, már évek óta ez volt a stratégiája. Ha rászoktatjuk szívünket, hogy a kis dolgokban a könnyűt válasszuk a jó helyett, kockáztatjuk, hogy a nagy dolgokban is eszerint fogunk dönteni.
Nem azt mondom, hogy ha ma nem veszem elő a bibliát, holnap a válóperes ügyvédnél találom magam. De bizony csúszós lejtőre jutunk, ha beállítjuk szívünket, hogy rendszeresen a könnyűt válassza a jó helyett.
A könnyű nem azonos a jóval.
Attól még, hogy a világ hatalmas reklámtáblán hirdeti, hogy megérdemeljük, hogy könnyű legyen az életünk, hogy azt válasszuk, ami könnyebbnek tűnik – ugyan minek vesződni a nehezebb úttal, ha van egy könnyebb is –, mindez nem jelenti azt, hogy ez a jó.
Barátnőm előbb-utóbb rájött, hogy nem olyan könnyű az új férfival. Az érzések már nem voltak olyan kellemesek. Megszaporodtak a viták. És pár év alatt köztük is felgyűlt a megoldatlan kérdések tömkelege.
Egyik nap, mikor hazatért, második férjének hűlt helyét találta. A férfi úgy gondolta, elmenni könnyebb.
Ahogy a régi közhely mondja: Könnyen jött, könnyen ment.
Ennek fényében el kell gondolkoznom. Hol férkőznek be az életembe apró kis kompromisszumok? Életem melyik területén kezd kialakulni a könnyebb jobb séma? Egyáltalán, tényleg olyan fontos ez a kérdés?
Azt hiszem, igen.
„Megmondták neked, ó ember, mi a jó, és mit kíván tőled az Úr: Semmi mást, mint hogy váltsd tettekre az igazságot, szeresd hűségesen, és járj alázatosan a te Isteneddel.” Mik 6,8
Annyira szeretném ezt a jó utat választani. Hogy méltányosan bánjak másokkal. Hogy hűségesen szeressem azokat, akiket az életembe helyezett Isten. Hogy úgy éljek, ahogy Isten várja: a jót válasszam, ne a könnyebbet.


Uram, mutass rá, kérlek, amikor a jó helyett a könnyűt készülök választani. Mindenben kedvedre szeretnék tenni. Segíts, hogy helyes szokásokat, döntési mintákat alakítsak ki, amik megfelelnek a Te céljaidnak. Jézus nevében, Ámen.
Encouragement for today, 2012.01.26.Lysa TerKeurst, www.proverbs31.org, fordítás: eszmelkedesek.blogspot.hu, fotó: pinterest.com)

Megjegyzések

  1. Igen, a válás kérdése. Miért tűnik úgy nekem, hogy a könnyebb utat választom, ha nem változtatok? Hónapokig imádkoztam, hogy ismét egymásra találjunk társammal, párterápiára is jártunk. Odáig jutottunk, hogy nem haragszunk egymásra. Most olyan érzelem-mentes kapcsolatunk van, se hideg-se meleg... Ez még nem jó! Köszönöm, hogy válaszolsz, Éva

    VálaszTörlés
  2. Kedves Eva.
    Sajat tapasztalatbol mondom, Isten igenis uj eletet tud lehelni a hazassagba. Nagyon nehez es fajdalmas volt, de Isten az utolso szoig megvalositotta amit az igejeben igert nekem. Dicsoseg neki! ♡
    Tarts ki. Figyelj Istenre aki valoszinuleg eloszor teged fog megvaltoztani. Engedd neki. Ne add fel! Kitartoan imadkozz! "Nagy az ereje az igaz ember buzgo konyorgesenek." Erika

    VálaszTörlés
  3. Kedves Éva! Megkerestem neked azt a mai igét, ami nekem sokat segített anno. Erika
    MARADNI, AMIKOR MENNI SZERETNÉL (4)
    „Vesd az Úrra terhedet, és ő gondot visel rád!” (Zsoltárok 55:23)
    Tedd házasságodat Isten kezébe! Az utolsó szó minden kérdésben Isten Szava legyen! Szakértő segítőhöz fordulni hasznos dolog, de amíg nem adtátok át házasságotok tulajdonjogát Istennek, addig nem használtátok ki a legjobb lehetőséget. Mit jelent átadni a házasságunkat Istennek gyakorlati értelemben? Két dolgot: 1) Többé nem te döntesz, hanem Isten. Neked pedig félre kell állnod az útjából, hogy akadálytalanul tehesse dolgát. Önérdekednek és irányításkényszerednek meg kell hajolnia az ő akarat előtt. Amíg ragaszkodsz ahhoz, hogy igazad van, és helyre akarod tenni a házastársadat, addig te magad is a probléma része maradsz. Ám ha átadod a problémát Istennek, akkor tud rajta ő – nem te – dolgozni! 2) Tanulj meg hitben járni, nem látásban (ld. 2Korinthus 5:7). Amikor úgy tűnik, a dolgok kicsúsztak a kezed közül, akkor kényszerét érzed, hogy visszavedd az irányítást. Ne tedd, vagy az eredmény csak még több nem működő dolog lesz! Újítsd meg döntésedet, hogy átadtad Istennek az irányítást, hogy ő formálja mindkettőtök szívét. Hitben járva élj, ne érzéseidre alapozva! A zsoltáros ezt így fogalmazta meg: „Vesd az Úrra terhedet, és ő gondot visel rád!” Ha rábízod Istenre a helyzet kezelését, három dolog történik: a) Megnyugszol, békességre találsz; b) valószínűleg csökkeni fog párod ellenállása, mert már nem piszkálod folyton; c) Isten dolgozni kezd, és ő, „aki elkezdte a jó munkát, el is végzi azt…” (Filippi 1:6 ESV)
    A fenti elmélkedés a Keresztyén Média UCB Hungary Alapítvány napi elmélkedése (honlap: maiige.hu), melynek írója Bob Gass. Magyar nyelven negyedévre szóló kiadvány formájában megrendelhető az említett honlapon, vagy a következő címen: Mai Ige, 6201 Kiskőrös, Pf. 33.

    VálaszTörlés
  4. Kedves Éva! Mindig összeszorult szívvel olvasom soraitokat, amikor párkapcsolati problémáitokról írtok. A Sátán elsősorban családi életünket akarja tönkre tenni. Ha az otthonunkban nincs békesség, ahol megtapasztalhatjuk a feltétel nélküli szeretetet, ahol feltöltődhetünk, erőt gyűjthetünk, akkor nyert ügye van. Jó tudni azonban, hogy az Úr hatalmasabb erő és Ő helyre tudja állítani a megtört, meghidegült kapcsolatokat!
    Örömmel olvastam, hogy mindkettőtök vágyik erre, hiszen részt vettetek egy párterápián.
    Erika sok bölcs gondolatot, tapasztalatot írt le előttem, mellyel egyet értek. Nem is akarok sokat hozzáfűzni.
    Csak annyit, hogy egy ismert keresztény párterapeuta a "Merj szeretni" című könyvben foglalt programot ajánlja a házaspároknak. Ennek a programnak dióhéjban az a lényege, hogy minden nap tudatosan egy-egy szeretet megnyilvánulással veszed körbe a párodat. Az elején még egy darabig ez csak tudatos döntéssel fog megvalósulni, ("mert a szeretet sokszor nem érzelem, hanem tudatos döntés"). Hiszem azonban, hogy az állhatatos szeretet viszont szeretetet fog szülni. Erről szól egyik kedvenc idézetem a szeretetről:
    Mit ad egyik ember a másiknak? Önmagát, önmaga legbecsesebbjét, az életét.

    Ez nem jelenti szükségképpen, hogy föláldozza az életét a másikért - csak hogy nekiadja azt, ami őbenne eleven, nekiadja az örömét, az érdeklődését, az értelmét, a tudását, a jókedvét, a bánatát - minden kifejeződését és megnyilvánulását annak, ami benne eleven. Életét így odaadva gazdagítja a másik embert.

    Nem azért ad, hogy kapjon, adni önmagában tökéletes öröm. De azzal, hogy ad, óhatatlanul életre kelt valamit a másik emberben, és az visszasugárzik rá, ha őszintén ad, abban óhatatlanul benne foglaltatik a viszonzás.

    Aki ad, az adakozóvá teszi a másik embert is, és mindketten részesülnek az örömből, amit létrehoztak. Az adás aktusában valami megszületik, és mindkét érintett hálás az életért, amely mindkettejük számára született meg. A szeretet olyan erő, amely szeretetet teremt.


    Az adakozó szeretet képessége a jellem fejlettségétől függ. Feltételezi, hogy az illető úrrá lett a függőségen, a nárcisztikus önimádaton, mások kihasználásának és a harácsolásnak a vágyán, megtanult hinni a saját emberi erőiben, és van bátorsága rájuk hagyatkozni céljai elérésében. Amilyen mértékben hiányoznak belőle ezek a tulajdonságok, annyira fél tőle, hogy odaadja magát - azazhogy szeressen.

    (Erich Fromm: A szeretet művészete)

    Imádkozom azért, hogy ez élő valóság legyen a házasságotokban!
    Szeretettel: Kissné Bikádi Orsi

    VálaszTörlés
  5. Kedves Éva és mivan akkor,amikor egyoldalu a házzaság helyre állitása,és éveken keresztül imátkoztam és mégis vállás lett a vége,mert a volt férjem meg mondta ö nem fog megváltozni,és hagyam t békén Istennel,mert ő soha nemfogja a házasságokat rendbe rakni,és igen is vegyem tudomásul,hogy ell kell válnunk. Mert ennek a házasságnak nincs jövöje.. És teszem hozzá ő az ivászatot választotta. Nem kellet a családja,és végén már hiába akartam,és szeretettel is probálkoztam elltaszitott.megalázott folyamatosan mások elött,söt a végén már vert is. Mennél jobban imátkozta annál jobban bántott. És a végén a kiskorú gyerekek is veszélybe voltak..Hát ennyi a házasság megmentéséröl..

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Judit. Csalódtál, és beleestél abba a csapdába, hogy Istenre haragszol. Isten gyűlöli a válást, és a férjednek is biztosan megadta a lehetőséget hogy a jó utat válassza. De azt nem felejthetjük el, hogy Isten szabad akaratot is adott, és Ő nem kényszeríti rá Magát senkire. A férjed a szabad akaratát erre használta. Azt írod, hogy minél jobban imádkoztál, annál rosszabb lett. Ez pontosan így szokott lenni a folyamat kezdetén, amikor a Szentlélek elkezd dolgozni az imák hatására. Rosszabbra fordulnak a dolgok. Két oka egészen biztosan van, az egyik, hogy a sátán még többet bevet, hogy minél jobban megtévessze a csapdába esett embert, a másik, hogy mivel a Lélek dolgozik az emberben, az illető rosszul fogja magát érezni a tettei miatt. Sok ember a rossz érzése elől menekül. Nem tudom, hogy a te esetedben mi volt a helyzet, de azt igen, hogy Isten így is meg akar téged áldani. Keresd őt! Erika

      Törlés
  6. Van HATÁR...Vagy az áldozatvállalás belerokkanásig értendő?!
    Teréz anya - Ahol szeretet van, ott az Isten c. könyvéből: "Egészen addig kell elmennünk az adásban, amíg már fáj.”
    Mt 10,14: "...Ha pedig valaki nem fogad be titeket, és nem hallgatja meg szavaitokat: menjetek ki abból a házból vagy városból, és rázzátok le a lábatok porát..."

    VálaszTörlés
  7. Kedves Judit! Mennyire szomorú, amit Magadról mesélsz... Veszteséged fájdalma sugárzik soraidból. A mi problémánk a számítógép. Valósággal beszippant engem és páromat. Így nem "marad" egymásra időnk... Éva

    VálaszTörlés
  8. Kedves Orsi!
    Köszönöm, hogy bemutatkoztál. Soraid meggondolt, szilárd alapokon álló ember gondolatai. Milyen igaz az utolsó bekezdés Erich Fromm tollából! Tanulom...
    Gary Chapman könyvét, A házasság négy évszakát olvastam. Ebben is van hasonló gondolat, előbb adni, adni, adni és nem elvárni semmit. Próbálom, tényleg, minden nap valami apróságot adni páromnak. Éva

    VálaszTörlés
  9. Kedves Mindenki,
    Van úgy, hogy Isten nem tartja meg a házasságot. S nem azért, mert ez ellene volna, de Ő látja a felek szívét és szándékait, az inditékait. S van úgy, hogy az egyik, vagy másik fél nem hajlandó változtatni. Isten nem erőszakos és senkire sem erőlteti rá az akaratát. Viszont minden rosszat jóra fordít. Tehát, ha valaki mindent megpróbál, de a másik fél hajthatatlan, akkor Ő gondoskodik arról, hogy az Ő gyermeke helyre álljon. Velem is így volt, hiszem. Én megtértem a volt férjem nem, sajnos. Éveken át imádkoztam a megtéréséért, a házasságom helyreállásáért. E helyett egyre inkább nagy lett a szakadék közöttünk. Nem tudtam mit tegyek, őrültnek lettem bélyegezve. Aztán elkezdtem érezni, hogy valami (valaki) más is lehet a történetben. Nem nyomoztam, nem kutakodtam, csak imádkoztam. Egyre több jel mutatott arra, hogy sok-sok év után egy harmadik az oka annak, hogy a férjem hideg és elutasító lett, mint a jégcsap. Persze nem azt mondom, hogy velem semmi baj sem volt a hosszú évek alatt. De előtte éreztem a ragaszkodását. Ezután már nem. Először a megtérésemben láttam ennek okát. Valószínű volt is köze hozzá, de nem ez volt az egyedüli ok. Ahogy a fenti cikk is oly érzékletesen leírja, a "könnyű" utat választotta. De hiába kértem, hogy valljon színt, hazudott hónapokon, éveken (ki tudja pontosan mennyi időn) keresztül. Aztán elegem lett. 99% biztos voltam benne, hogy van valakije. Még amikor megkértem, hogy költözzön el, akkor is a szemembe hazudott, mert kértem, hogy már úgyis mindegy, vallja be. Kárörvendően a szemembe mondta, hogy az neked könnyebb volna ugye? Mondtam igen, mert akkor nem vétkeznék. Erre ő. "Akkor el kell keserítselek, mert nincs senkim". Ehhez képest 2 hónappal később saját maga vágta hozzám telefonon, hogy igen is megtörtént a félrelépés. Persze nem a teljes történetet tudhattam meg, mert kényelmesebb volt egy másik hazugsággal előállni. De akkor már mindegy volt. A sok évi kínlódást le tudtam zárni mondhatom, hogy igazi fájdalom nélkül. (Persze, mert előtte évekig őrlődtem.)S utána, egyszer csak, alig pár héttel a válóper elindítása után... felbukkant a férjem, a semmiből, egy teljesen kilátástalan helyzetben, egy kisgyerekkel. Azóta 5 év telt el és mondhatom, hogy nem hogy jobb lett, hanem a legjobb dolog történt velem az újjászülétés után a sorban. Azóta két gyermeket nevelünk közösen. Ez az én bizonyságom arra, hogy Isten valóban mindent a javunkra fordít. Áldás. Szilvi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönjük, hogy megosztottad velünk történetedet, Szilvi! Igazad van, sajnos nem minden esetben menthető meg egy házasság, szép volt olvasni, hogy sokáig küzdöttél, imádkoztál érte. Örülök, hogy Isten megáldott egy új, boldog kapcsolattal. Az Úr áldja és óvja továbbra is a házasságotokat! Orsi

      Törlés
  10. Kedves Mindenkik::::Éva,Orsi,Erika..szoval mindenki,nagyon jó volt olvasni,ezeket a megosztásokat,válaszokat...Örülök annak, hogy valakinek igy vagy úgy Isten működött az életében.. Nekem is ott volt Isten el nem hagyott,nem haragszok rá.mert adott jót is,attol hogy elváltam uttánna adott egy jóbb férjet,sajna nem sokáig,mert négy honapja meghalt szegény,hirtelen jött,de életem legcsodálatosabb 5-éve volt. Hálás vagyok az Úrnak mert nagyon jó ember volt...és most olyan hitben járok mint még soha..pedig három kiskorú árvával maradtam egyedül, de mégsem mert Isten van nekem nekünk..Dicsőséges neki mindörökké. ...AMEN

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Amen! Dicsoseg az Urnak! E.

      Törlés
    2. Kedves Judit! Rögös utat jártál be, kemény küzdelmet éltél meg az első házasságodban. Majd egy néhány év megnyugvás és öröm után a gyászt kell feldolgoznod. Hálás vagyok azért, hogy Istenbe tudtál kapaszkodni ezen az úton, és Nála találtál vigaszt és menedéket! Az Úr áldjon és őrizzen továbbra is Téged és gyermekeidet. Szeretettel gondolok Rátok: Orsi

      Törlés
    3. Köszönöm szépen Orsi,őszintén örülök ennek a kis üzenetednek..És igaz hittel tudom mondani,az én Úr Jézusomnak különös gondja van az özvegyekre,és árvákra. Mert amilyen szeretettel gondoskodik róllunk,azt ember nemtudná megtenni. Csak embereken keresztül teszi velünk is... Isten Áldjon meg Orsi és családodat is..

      Törlés
  11. Valaha , nagyon régen beírtam a szakácskönyvem első oldalára: Az embernek el kell veszíteni önmagát ahhoz, hogy megnyerje az életét. Aztán egyszer közösen főztünk egy barátnőmmel aki mondta: ez a könyvek-könyvében is benne van. Azóta sem találtam meg. Benne van?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Mary. Az alábbi helyeken olvashatod ezt: Mt 10:39, Mt 16:25, Mk 8:35, Lk 9:24, Lk 17:33, Jn 22:25

      Törlés
    2. Kedves Mary. Az alábbi helyeken olvashatod ezt: Mt 10:39, Mt 16:25, Mk 8:35, Lk 9:24, Lk 17:33, Jn 22:25

      Törlés
  12. Meg keresem neked,és le írom ide,holtalálod..

    VálaszTörlés
  13. O de jó hogy te is segitettél,legalább én is áttanulmányozom....

    VálaszTörlés
  14. Kedves Mindenki!

    Szeretnék ajánlani pár dolgot azoknak, akiknek gondja van otthon:

    Két film: http://prochristo.blogspot.hu/2017/02/ket-film-hazassagrol-amit-mindenkepp.html

    Könyv: Dr Emerson Eggerichs Szeretet & tisztelet ---> nagyon érdemes megvenni, egy csoda!

    Ha tudtok angolul, a www.peacefulwife.com oldal. A szerzőnek könyve is van, April Cassidy: The Peaceful Wife. Én e-könyvben megvettem, nagyon jó.
    Pár írást legfordítottam már tőle, de fogok még: http://prochristo.blogspot.hu/search/label/peacefulwife.com

    A blog nagyon jó, szeretem olvasni.

    Szeretettel: Gazella

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések