Ülj le az emberek közé

Így kerültem Tél-Ábíbba, a fogságban élőkhöz, akik a Kebár-folyó mellett laktak. Letelepedtem ott, ahol ők laktak, és ott ültem közöttük hét napig összetörve.


(Ezékiel 3:15)


Nemrégiben, az egyik előadásom után, egy értelmileg sérült ember, aki vastag szemüveget és bő nadrágot viselt, odacsörtetett hozzám, és szorosan átölelt. Aztán beszélgettünk, miközben ő szorosan mellettem állt, nyakkendőjét csavargatva. Barátairól és gyülekezetéről kérdezgettem. Hirtelen elmosolyodott, kidüllesztette mellét, és a következőt mondta: "Ezékiel 3:15, ... ezt szeretem a barátaimban!"

Nem éppen erre a válaszra számítottam, meg is kérdeztem tőle, hogy tulajdonképpen mi a különleges ebben a versben. Ő büszkén, kívülről idézte nekem az Igét:
"Így kerültem Tél-Ábíbba, a fogságban élőkhöz, akik a Kebár-folyó mellett laktak. Letelepedtem ott, ahol ők laktak, és ott ültem közöttük hét napig összetörve."


Nagyon értetlenkedve nézhettem rá, mert máris elkezdte magyarázni nekem jelentését: "Hát nem érted? 'leültem közéjük és hét napig velük voltam!' "


Azonnal kivilágosodott előttem mire gondol : "Óóóó! Most már értem. Boldog vagy, hogy a barátaid leülnek melléd, így a te szintedre kerülnek, ugye? És megpróbálják a te szemszögedből meglátni a dolgokat." Erre ő boldogan bólogatott, majd emlékeztetett arra, hogy Ezékiel idejében a rabságban lévőknek bizonyára sokat jelentett, amikor valaki leült közéjük, és egészen hét napon át velük volt. Mert ennyi idő alatt valószínűleg már át lehet érezni a másik fájdalmát.

Miután sérült beszélgető partnerem elköszönt, új megvilágításba került számomra a tény, hogy a legjelentéktelenebbnek tűnő versek is mekkora segítséget jelenthetnek. Ki gondolta volna, hogy Ezékiel 3:15-nek bármi köze lenne ahhoz, hogy barátokat együttérzésre és empátiára sarkalja?

Uram, kérlek segíts, hogy a fájdalmakat hordozók szintjére kerülhessek a mai napon. Segíts kérlek, hogy egy kis empátiát mutathassak a szükségben lévők iránt. Hiszen Te is így tettél...Ezékiel is így tett...a szellemileg sérült ismerősöm barátai is ezt teszik nap mint nap. Így hát én is képes vagyok erre a Te segítségeddel.




(Forrás:Joni and Friends Daily Devotionals, Sit Where Others Sit, http://www.joniandfriends.org/daily-devotional/)

Megjegyzések

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések