Hamis remények

Odavezették a szamarat a csikójával együtt, ráterítették felsőruhájukat, Jézus pedig ráült. A sokaság legnagyobb része az útra terítette felsőruháját, mások ágakat vagdaltak a fákról, és az útra szórták.
Az előtte és utána menő sokaság pedig ezt kiáltotta: "Hozsánna a Dávid Fiának! Áldott, aki jön az Úr nevében! Hozsánna a magasságban."
(Máté  21:7-9) 




A pálmaágakat lengető emberek nagyon izgatottak voltak. Ez persze nem meglepő, hiszen hatalmas reményeik voltak Jézussal kapcsolatban. Úgy gondolták, hogy a római elnyomóikat Jézus majd kiűzi a Szent városból, a megterhelő adók alól pedig felszabadítja őket. Jézus lesz majd az, aki táplálni és védeni fogja népét, és a nemzet méltóságát pedig jól megérdemelten ismét felemeli.
A hét előrehaladtával a tömeg hangulata azonban megváltozott. "Miért nem teszi meg Jézus a szükséges lépéseket?" - kérdezgették egymástól. "Igaz, hogy egyszer-kétszer megjelent a templomban, de miért vonul vissza esténként a városfalon kívülre egy közeli falucskába? Miért nem a "megfelelő" emberekkel tölti az idejét, olyanokkal, akik közel vannak a politikához, akik igazán befolyásosak?", tanakodtak maguk közt.

A hét közepére az emberek hangulata teljesen megfordult. A történet folytatását pedig már jól ismered...elgondolkodtam azon, hogy vajon mennyire különbözünk a Jézus korában élő emberektől? Amikor hatalmas reményeink vannak, amikor úgy gondoljuk, hogy kényünk-kedvünkre irányíthatjuk Isten tervét, vagy amikor azt hisszük, hogy az Úr feladata az, hogy életünket könnyebbé tegye... nem gondolod, hogy ilyenkor Istent dicsőítő énekünk egy kissé üresen gong?

Akkor is zengjük hozsannánkat a Magasságos Istennek, amikor a virágvasárnap szürke hétfővé változik? Ne színtelenedjen  el énekünk és ne váljon egy fakó, hányaveti dicsőítéssé, amikor Isten nem teljesíti elvárásainkat. Áldjuk Jézust önmagáért, és ne azért, akinek mi szeretnénk Őt látni.


Dicsőítelek Uram, azért Aki vagy, és amit tervezel véghez vinni szent akaratod alapján. Egyedüli reményem az, hogy elvégzed dicső célodat az életemben.





(Forrás: Joni and Friends Daily Devotionals, Wrong Expectaions, http://www.joniandfriends.org/daily-devotional/ fotó:pinterest.com


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések